Jufferkraan­vogel

Jufferkraanvogel
(Anthropoides virgo)

Engelse naam: Demoiselle crane
Lichaam Lengte: 90-150 cm
Spanwijdte: man: 80-100 cm
Gewicht: man: 2200-2700 g, vrouw: 2100-2500 g
Ringmaat 16 mm
Geslachtsrijp: na 3 jaar
Broedtijd: voorjaar
Eieren: 1-3 eieren
Incubatietijd: ±28 dagen
Verspreiding: Delen van Europa, dwars door Azië tot in China

  • De jufferkraanvogel staat bekend om zijn mooie dansen die vaak worden verward met baltsgedrag in verband met voorplanting.
  • Ze hebben ook een paringsdans.
  • Het zijn de kleinste van alle kraanvogelsoorten.

Algemeen

Jufferkraanvogels vormen koppels voor het leven. In gevangenschap kan het lastig zijn om van twee vogels een koppel te vormen. Als een vogel de partner niet kan uitstaan, kan het voorkomen dat de vogels elkaar dodelijk verwonden.
Jufferkraanvogels zijn geslachtsrijp op een leeftijd van twee jaar. Meestal worden de eerste drie jaar geen eieren gelegd. Als een koppel kraanvogels volwassen is, geeft dat geen garantie dat ook eieren gelegd worden. Met sommige koppels is veel geduld vereist.
Indien kraanvogels niet kunnen vliegen, doordat de vogels zijn gekortwiekt of geleewiekt, kunnen hierdoor eieren onbevrucht zijn. Meestal vindt een paring in de lucht plaats, waarbij de hen op de grond staat en de haan omhoogvliegt. Sommige niet-vliegende mannetjes lukt dat niet. Het wil niet zeggen dat eieren van een koppel waarvan de haan geleewiekt is, per definitie onbevrucht zijn.
Kraanvogels baltsen sierlijk. Een koppel kan uren onafgebroken dansen. De partners springen dan om en over elkaar heen.
Jufferkraanvogels kunnen een hard geluid maken, dat vooral te horen is gedurende de baltsperiode.

Huisvesting Jufferkraanvogel

Omheining

De omheining voor een verblijf van jufferkraanvogels dient ten minste twee meter hoog te zijn. Het is dan noodzakelijk dat de kraanvogels zijn gekortwiekt, anders kunnen de vogels wegvliegen. Om kraanvogels toch de mogelijkheid te bieden om te vliegen, kunnen de vogels gehuisvest worden in een volière.
Jufferkraanvogels hebben een afdak nodig, waar de vogels tevens uit de wind kunnen staan. Jufferkraanvogels zijn goed bestand tegen de vorst. Ook als sneeuw in het verblijf ligt, of bij strenge vorst, kunnen de dieren buiten blijven.

Ondergrond

Het buitenverblijf van de kraanvogels dient te worden ingezaaid met gras. Een kleine vijver is niet noodzakelijk, maar kan als verrijking worden beschouwd. Kraanvogels wassen zich in het water en staan graag in modder.
Als de vogels op beton staan, kunnen kloven in de poten ontstaan, waardoor de poten kunnen gaan ontsteken. Om dit te voorkomen dient een ondergrond van beton voorzien te zijn van een bodembedekker. De bodembedekking kan bestaan uit een dikke laag stro of houtsnippers.

Onderhoud

Jufferkraanvogels dienen altijd de beschikking te hebben over vers en schoon drinkwater. Wekelijks dient het verblijf uitgeharkt te worden. Indien de jufferkraanvogels een binnenverblijf hebben, dient het wekelijks schoongemaakt te worden.

Voeding

Voor kraanvogels zijn kraanvogelkorrels te verkrijgen van diverse merken.
Jonge kraanvogels groeien snel. Als kuikens te snel groeien, kunnen de poten, de tenen en de vleugels scheef worden. Om dat te voorkomen, dienen jonge kraanvogels nooit voer te krijgen met een eiwitpercentage dat hoger ligt dan 25 procent. Veel fokkers gebruiken als kraanvogelopfokkorrel een onderhoudskorrel voor fazanten.