Voeding bij kuikens


IMG_0647

Bij het tam maken van uilen is de voeding van af de eerste dag erg belangrijk, hieronder staat in grote lijnen beschreven wat je het beste aan kan houden bij een jong kuiken. 1e voeding Normaal word een kuiken die kunstmatig is uitgebroed, na 24 uur gevoerd (in het geval van de Europese oehoe in ieder geval, een kerkuil bijv. word pas na 36 uur gevoerd). Na die 24 uur begin je met wat vlees doordrenkt van vocht bijv. wat kuiken bloed of water.

Het voeren gebeurd bij voorkeur elke 4 uur. Voorbeeld van een begin: Een jong van 54 gram krijgt na 24 uur zijn 1e voeding, we geven hem een stukje dijbeen vlees van een kuikentje ong. 1 gram. Nu hebben de darmen en de rest van de ingewanden de kans om op gang te komen. Na 4 uur krijgt het zijn 2e voeding, je kijkt naar de eetlust van de vogel. (let wel dat het niet verzwakt is en dus wel wil maar niet kan eten!) heeft het goede trek, geef hem dan 3 gram dijbeen vlees. Wil het nog niet zo best doe dan 2 gram en bouw het wat minder snel op.
Goede tijden om te voeren zijn bijv. 8:00, 12:00, 16:00, 20:00 en om 24:00 afhankelijk van de geboorte-tijd zou je hier naar toe kunnen werken. Eenmaal op gang na de eerste dag, kun je de regel nemen elke 4 uur 10 % van het lichaamsgewicht dus een jong van 52 gram mag ongeveer 5 gram hebben per voeding, je kan een jong in een bakje op secure weegschaal prima voeren en direct het gewicht in de gaten houden. Overvoeren is heel goed mogelijk en dodelijk omdat hele jonge vogels geen vol gevoel aangeven! De eerste 2 dagen voer je enkel vlees, daarna tot een dag of 4 enkel vlees met heel fijn geknipt botje, en dan hebben we het niet over 3 mm stukken maar echt fijne stukjes omdat een braakbal nog niet gevormd word en de stukjes bot het jong kunnen perforeren. Na een dag of 6 moet je toch al wel begonnen zijn met dons erbij te voeren, toch al gauw een relatieve hoeveelheid om de eerste braakballetjes te laten komen (heb je de dag erna nog geen braakbal dan toch wat meer dons). Houd ook de buik goed in de gaten, deze moet voor de voeding lekker zacht zijn en na de voeding zal hij wat dik aanvoelen (gevuld). Is hij nog gevuld bij de volgende voeding, niet voeren! Het moet verteerd zijn voor de volgende voeding begint.
Naarmate het jong groeit groeit ook de grofheid van het aangeboden voer zodat als hij een week of 2, 3 is het stukken van ong. 2 cm zonder problemen kan opeten. Als een jong 2 a 3 weken is, zul je merken dat het een behoorlijke eetlust heeft en steeds meer wil, rond deze periode kun je hoeveelheden wat gaan opvoeren. Hou de buik in de gaten en voer hem niet tot dat de buik echt op knappen staat! Maar wel een lekker volle buik. Na een week of 5, 6 zal het jong hele muizen of kuikens prima kunnen opschrokken! Besluit je om na een dag of 10, 12 en jong bij de ouders weg te halen (bijv. voor training, imprinten → het gewennen aan mensen) zorg dan dat de vogel helemaal leeg is voor je hem gaat voeren soms tot 6 a 8 uur! Na een week of 4 zou de uil al prima zelf kunnen leren eten (afspenen). Leg voedsel in het verblijf neer om mee te ravotten, spelenderwijs leren ze dat dit eten is. Ook de jachttechnieken worden hier al in een vroeg stadium onderzocht en uitgevonden door de jonge vogels zelf.

Houd ook in de gaten dat je gevarieerd voedsel aanbied, dus dan hebben we het over :”wit vlees” eendagkuikentjes  en “rood vlees” muizen en ratten. Voer minimaal twee keer per week rood vlees, anders heb je grote kans dat het kuiken te eenzijdig voedsel krijgt en gaat vergroeien aan zijn vleugels of poten.