Europese Oehoe

Europese oehoe
(Bubo Bubo)

Engelse naam: Eurasian Eagle-owl
Duitse naam: Uhu
Lichaam Lengte: man: 60-64 cm, vrouw: 65-76 cm
Spanwijdte: man: 155-165 cm, vrouw: 170-188
Gewicht: man: 1620-3000g, vrouw: 2280-4200g
Ringmaat 24 mm
Geslachtsrijp: na 1 jaar
Broedtijd: voorjaar
Eieren: 2-5 eieren
Incubatietijd: ±34 dagen
Verspreiding: Europa

 

De Europese oehoe is een zeer grote uilensoort die voorkomt in grote delen van Europa en grote delen van oostelijk Azië.

De Europese oehoe wordt maximaal 75 cm, weegt maximaal 4,2 kg en bereikt een spanwijdte van 190 cm. Ze zijn te herkennen aan de duidelijke oorpluimen en de grote oranje ogen. De kleuren van de veren zijn bruin met een zwart vlekpatroon. Het is een voornamelijk nachtactieve jager die jaagt op onder andere konijnen, vogels, reptielen en andere zoogdieren die maximaal 15 kg wegen. Deze vogels leven voornamelijk in rotsachtig terrein, maar ook in bossen, taiga en graslanden. In Nederlanden leven er in Limburg en de Achterhoek Europese oehoe’s.

Soms komt het in het nieuws dat er ergens anders in het land, vaak in bewoond gebied, Europese oehoe’s vliegen. Dit zijn vaak ontsnapte uilen die met de hand zijn grootgebracht.