Europese Oehoe

Europese oehoe
(Bubo Bubo)

Engelse naam: Eurasian Eagle-owl
Duitse naam: Uhu
Lichaam Lengte: man: 60-64 cm, vrouw: 65-76 cm
Spanwijdte: man: 155-165 cm, vrouw: 170-188
Gewicht: man: 1620-3000g, vrouw: 2280-4200g
Ringmaat 24 mm
Geslachtsrijp: na 1 jaar
Broedtijd: voorjaar
Eieren: 2-5 eieren
Incubatietijd: ±34 dagen
Verspreiding: Europa, Azië

De Europese oehoe (Bubo bubo) is een grote uilsoort die voorkomt in veel delen van Europa en Azië. Deze soort is een van de grootste uilsoorten ter wereld en kan een spanwijdte van wel 2 meter bereiken.

De Europese oehoe heeft een donkerbruin verenkleed met zwart/witte vlekken en hebben duidelijke oorpluimen, waardoor deze soort gemakkelijk te herkennen is. De ogen zijn oranje en de snavel is zwart. De mannetjes en vrouwtjes van deze soort zijn gelijkend, maar vrouwtjes zijn meestal groter en zwaarder.

Deze uilsoort leeft in een breed scala van biotopen, waaronder bossen, bergachtige gebieden en woestijnen. Hoewel de Europese oehoe vaak in Europa voorkomt, is deze soort ook aanwezig in delen van Azië, waaronder China en India.

De Europese oehoe is een nachtdier en jacht voornamelijk op knaagdieren en vogels. Deze soort kan grote afstanden afleggen tijdens de jacht, en heeft een uitstekende oog- en gehoorvermogen.

De Europese oehoe heeft een lange geschiedenis van bescherming en wordt beschouwd als een symbool van wijsheid en waakzaamheid. Helaas, deze soort wordt bedreigd door de verlies van leefgebied en de vermindering van de beschikbare voedselbronnen. Er zijn inspanningen om de Europese oehoe te beschermen en herstellen van de populatie, zoals het beschermen van hun natuurlijke habitat en het verminderen van de invloed van mensen op hun leefgebied.

Het aantal Europese oehoe’s in Nederland is moeilijk precies te schatten, maar volgens de meest recente gegevens van 2021, wordt geschat dat er ongeveer 50 paar in Nederland voorkomen. Dit aantal is echter sterk afhankelijk van de jaarlijkse reproductie en overleving van de jonge dieren.

In het kort, de Europese oehoe is een indrukwekkende en majestueuze soort die van nature voorkomt in veel delen van Europa en Azië. Hoewel deze soort bedreigd wordt, zijn er inspanningen om de populatie te herstellen en te beschermen voor toekomstige generaties.

hier zijn enkele interessante weetjes over de Europese oehoe:

  1. De Europese oehoe is een van de grootste uilsoorten ter wereld. Vrouwtjes kunnen wel 4200 gram wegen en een spanwijdte van 2 meter bereiken.
  2. De Europese oehoe heeft een uniek geschreeuw dat lijkt op een mengsel van een huilende wolf en een menselijke gil. Dit geluid kan worden gehoord vanaf een afstand van wel 2 km.
  3. De Europese oehoe is een zeer efficiënte jager. Deze soort kan zijn prooi detecteren vanaf een afstand van wel 2 km en kan snelheid van wel 100 km/u bereiken tijdens de achtervolging.
  4. De Europese oehoe is een monogame soort en het paar blijft vaak samen voor het leven. Deze soort bouwt een groot nest waar de oehoe eieren legt.
  5. De Europese oehoe wordt vaak beschouwd als een symbool van wijsheid en waakzaamheid en wordt vaak voorkomt in kunst, folklore en mythen.
  6. Helaas, de Europese oehoe is bedreigd door verlies van leefgebied en vermindering van de beschikbare voedselbronnen. Er zijn inspanningen om de populatie te beschermen en herstellen.