Steenuil

Steenuil
(Athene noctua)DSC_0260

Lengte : 21 – 23cm
Spanwijdte : 54 – 58cm
Gewicht : 180 – 200 gram
Legsel van 2 tot 6 eieren per nest
Broedtijd : 30 – 35 dagen
Leefgebied : Groot deel van Europa en Midden-Azië
Eet in de vrije natuur kleine zoogdieren en wormen.

De steenuil is de kleinste uil die je in ons land kunt vinden. Hij heeft een grote bolle kop waardoor het lijkt dat hij wat groter is, dit is echter niet waar want hij blijft nog steeds erg klein! Met zijn lengte van 21 – 23 cm en een vleugelspanwijdte van 54 – 58 cm is hij niet zo groot.
Steenuilen hebben een gevlekt verenkleed. De bovenkant is bruin met witte spikkels en de onderkant is wat witachtig en dicht bruingestreept. Opvallend detail van zijn kop zijn de fel gele ogen. De poten zijn lang en wit bevederd.

Het voedsel van de steenuil bestaat in het broedseizoen vooral uit grote insecten als meikevers, langpootmuggen en ook regenwormen die allemaal in grasvelden gezocht worden.

Het leefgebied bestaat uit kleinschalig boerenlandschap  met houtwallen en vooral knotwilgen of oude hoogstamfruitbomen waar hij zijn eieren kan leggen. Ook zijn ruige hoekjes met hoog gras en wilde bloemen en planten van belang waar hij zijn voedsel bij elkaar kan scharrelen.
Houtwallen zijn ook van belang omdat die vaak een enorme hoeveelheid kleine dieren huisvesten die als voedsel kunnen dienen. Zelf kan de uil er ook in slapen en eventueel ook broeden.