Kookaburra

KookaburraKookaburra
(Dacelo novaeguineae)

Andere benaming: Lachvogel, Lachende Hans
Lichaam Lengte: Man: ±43cm, vrouw: ±43 cm
Gewicht: Man: ±400g, vrouw: ±400g
Ringmaat 16 mm
Geslachtsrijp: Na 1 jaar
Broedtijd: September – December
Eieren: 2-4 eieren
Incubatietijd: 24-26 dagen
Verspreiding: Zuid-West, Oost en Zuid-Oost Australië. Ze leven voornamelijk in familiegroepjes.

De kookaburra is met een lengte van 43 centimeter en een gewicht van 300 – 480 gram ’s werelds grootste ijsvogel. In de groep waarin ze leven wordt grondig contact onderhouden met elkaar. Dit doen ze door middel van geluiden en zichtbare signalen.

De kookaburra maakt een lachend geluid en wordt daarom ook wel “Lachvogel” genoemd. Met deze roep bakent hij zijn territorium af. Hij is op elk moment van de dag te horen, maar meestal kort na zonsopgang en tussen zonsondergang en zonsopgang. Vaak begint één vogel te roepen waarna anderen vogels mee gaan doen.

De kookaburra vangt zijn prooi op de grond. Hij zit op een tak te loeren en als het voedsel zich aanbiedt, grijpt hij het in duikvlucht. Zijn voedsel bestaat uit insecten, kleine zoogdieren, slangen, kuikens en schorpioenen. Kleine prooien worden met de snavel vermorzeld, grotere dieren worden eerst tegen een tak doodgeslagen.

De kookaburra is een holenbroeder. Het vrouwtje legt 2 tot 4 witte eieren.