Kookaburra

KookaburraKookaburra
(Dacelo novaeguineae)

Andere benaming: Lachvogel, Lachende Hans
Lichaam Lengte: Man: ±43cm, vrouw: ±43 cm
Gewicht: Man: ±400g, vrouw: ±400g
Ringmaat 9 mm
Geslachtsrijp: Na 1 jaar
Broedtijd: September – December
Eieren: 2-4 eieren
Incubatietijd: 24-26 dagen
Verspreiding: Zuid-West, Oost en Zuid-Oost Australië. Ze leven voornamelijk in familiegroepjes.

De kookaburra is met een lengte van 43 centimeter en een gewicht van 300 – 480 gram ’s werelds grootste ijsvogel. In de groep waarin ze leven wordt grondig contact onderhouden met elkaar. Dit doen ze door middel van geluiden en zichtbare signalen.

De kookaburra maakt een lachend geluid en wordt daarom ook wel “Lachvogel” genoemd. Met deze roep bakent hij zijn territorium af. Hij is op elk moment van de dag te horen, maar meestal kort na zonsopgang en tussen zonsondergang en zonsopgang. Vaak begint één vogel te roepen waarna anderen vogels mee gaan doen.

De kookaburra vangt zijn prooi op de grond. Hij zit op een tak te loeren en als het voedsel zich aanbiedt, grijpt hij het in duikvlucht. Zijn voedsel bestaat uit insecten, kleine zoogdieren, slangen, kuikens en schorpioenen. Kleine prooien worden met de snavel vermorzeld, grotere dieren worden eerst tegen een tak doodgeslagen.

De kookaburra is een holenbroeder. Het vrouwtje legt 2 tot 4 witte eieren.

Enkele weetjes over de Kookaburra:

  1. De kookaburra is de grootste soort van de ijsvogelfamilie, die inheems is in Australië en Papoea-Nieuw-Guinea. Het wordt ook wel de “lachende kookaburra” genoemd vanwege zijn opvallende roep, die klinkt als luide menselijke lach.
  2. De kookaburra heeft een opvallend verenkleed met een grijze kop, bovenlichaam en een witte onderlichaam met donkerbruine strepen. Hij heeft een grote snavel en een sterk kaak, die is aangepast voor het kraken van harde schelpen van zijn prooi.
  3. Het dieet van de kookaburra bestaat voornamelijk uit insecten, wormen, kleine reptielen, knaagdieren en soms zelfs kleine vogels en zoogdieren.
  4. Kookaburra’s zijn territoriumgedreven vogels en zullen hun territorium verdedigen tegen andere kookaburra’s en andere soorten. Ze zijn ook bekend om hun agressie jegens andere roofvogels, zelfs tegen grotere soorten.
  5. Kookaburra’s zijn niet-migratie vogels en leven in familiegroepen, waar ouders en nakomelingen samen leven. De groep helpt ook bij het opvoeden van de jonge kookaburra’s.
  6. De kookaburra is een symbool van Australië en Papoea-Nieuw-Guinea en zijn roep wordt vaak gebruikt in films en televisieprogramma’s om een Australische setting aan te geven.
  7. De kookaburra wordt niet als bedreigde soort beschouwd, maar sommige van zijn leefgebieden worden kleiner door mensen en andere dieren.