Huisvesting


IMG_0617

Huisvesting kan per vogelsoort verschillen. Maar ook de reden waarvoor de vogels gehouden worden speelt een rol bij de huisvesting. Grotere uilen waarmee gevlogen wordt, worden meestal gehouden in een tiphut ofwel spitshuis genoemd. Dit is een van hout gemaakte omgedraaide V-vorm. In het midden is een zitstok, maar de onderzijde moet dichtgemaakt zijn om te voorkomen dat de vogel zich om de stok kan wentelen en zo vast komt te zitten. Vanuit de spitshuis wordt een geplastificeerde staalkabel naar een houtblok gespannen over de grond. Aan deze staalkabel wordt een metalen ring bevestigd waaraan de langveter vast komt te zitten. Zo heeft de vogel een ruime bewegingvrijheid. Wel moet goed opgepast worden dat de langveter nergens kan blijven vasthangen, haken. Het beste is als de spitshuis d.m.v gaas, voor de nacht, afgesloten kan worden. Zo kan de vogel niet verrast worden tijdens zijn slaap door een marter of vos. Er moet altijd rekening gehouden worden met het plaatsen van de spitshuis. De open kant van de volière of tiphut staat het beste in de richting vanwaar het minste wind komt . Goed rekening moet, gedurende de wintermaanden, gehouden worden dat de vogel niet in de volle koude noordenwind  staat.
Bij deze manier van houden wordt vaak gebruikt bij uilen die iedere dag gevlogen wordt, als dit niet het geval is kan je beter overwegen om je vogels vrij te houden in een ruime volière. Dit is beter voor de vogels en ze komen zo vaak beter in conditie.

Als de vogels in een volière gehouden wordt kan deze van verschillende soorten hekwerk of net worden gemaakt. De vogels moeten wel een schuilplaats hebben dat ze uit de wind kunnen gaan zitten en ook aan de bovenkant dicht. Het is niet aan te raden de volière vanboven helemaal dicht te maken omdat de vogel dan niet zelf kan kiezen in regen of zon te gaan zitten. Afhankelijk van de grote van de vogel moet de volière ruim genoeg zijn dat de vogel kan vliegen. Ook moet aandacht besteed worden aan de zitmogelijkheid.(voor eventuele bumble-foot tegen te gaan) Boomtakken dienen gecontroleerd te worden op slijtage en vervangen te worden indien ze te glad worden. De grondbedekking moet goed reinigbaar zij, droog en liefst zacht voor op te landen. Vogels in een volière mogen wel schoentjes dragen maar geen riempjes. Hierdoor kunnen ze ergens vast blijven hangen dat de dood tot gevolg kan hebben. Bij iedere huisvesting is het noodzakelijk een waterbak neer te zetten voor het baden en drinken van de vogel. De waterbak moet geregeld schoon worden gemaakt omdat smetsel en algen het water kunnen bevuilen dat weer infecties bij de vogel kan veroorzaken.