Usutu virus

Wat is het Usutuvirus?
Het Usutuvirus, ook wel merelziekte, is een virus waar vogels ziek van kunnen worden. Het virus wordt door muggen overgedragen en komt oorspronkelijk uit Afrika. Vermoedelijk is het virus via trekvogels naar Europa overgebracht, waar het in 2001 voor het eerst opdook in Oostenrijk. Vanuit daar verspreidde het zich over Europa, met in 2012 een massale slachting onder de merels in Duitsland tot gevolg. Meer dan 300.000 vogels stierven. In sommige Duitse steden was de sterfte zo massaal dat de merels praktisch verdwenen waren uit de tuinen en parken. Sindsdien waart het virus nog steeds rond in Europa en de laatste jaren ook in Nordrhein-Westfalen, de Duitse deelstaat die aan Nederland grenst. Het was dus wachten tot het virus in Nederland zou opduiken. Het virus is vernoemd naar de Usutu-rivier in Swaziland.

De Laplanduil is de enige uilensoort die ook het Usutu virus kan krijgen, wat bewezen is.

Een Laplanduil die besmet is, is te herkennen aan:
Ze zien er – ook als er veel voedsel aanwezig is – ongezond en verzwakt uit. Ze zijn makkelijker te benaderen, hebben een slordig verenkleed en zijn sterk vermagerd. Verder hebben ze evenwichtsstoornissen en kunnen ze soms moeilijk vliegen. Na twee tot drie dagen zijn ze dood. Vaak als je de symptomen ziet, dan ben je te laat.

Een vaccinatie voor vogels is op dit moment niet beschikbaar. Ook geen behandeling. Vermijd de aanwezigheid van stilstaand water waar muggen hun eitjes in kunnen leggen.